Leica

Made in Europe, het boek bevat vier reiskaarten door de Europese kunstgeschiedenis, en sluit daarmee aan op het Boekenweekthema ‘reizen’. Hier vervolgen we de kunstreis-in-kort-bestek langs het alfabet: na Aalto, Byron, Cartier, Dürer, Elckerlijc, fado, grachtengordel, Hitchcock en Klimt vandaag de Leica.

De eerste Leica van Cartier-Bresson (foto Les Hotels Paris Rive Gauche - AlainB / WC)

De eerste Leica van Cartier-Bresson (foto Les Hotels Paris Rive Gauche – AlainB / WC)

***

Voor de Franse fotografielegende Henri Cartier-Bresson was de Leitz camera een verlengstuk van zijn oog; miljoenen andere fotografen waren al even enthousiast en hebben het robuuste 35mm-toestel verheven tot een van de monumenten van de fotografie waarvoor ook in het digitale tijdperk plaats is. Niet gek voor een camera die meer dan een eeuw geleden werd ontworpen door een lenzenmaker bij Ernst Leitz Optische Werke in Wetzlar. Wat deze Oskar Barnack voor ogen had, was een compacte camera voor landschapsfotografie; een fototoestel dat niet werkte met verticaal getransporteerde film van 18x24mm per beeld, maar met 35mm-film die je er horizontaal doorheen draaide. Zijn ontwerp werd opgehouden door de Eerste Wereldoorlog en uiteindelijk als Leica I op de markt gebracht in 1925; Cartier-Bresson was een van de early adopters.

Fotografie LeicaDe ontwikkeling van de Leica kwam in een stroomversnelling, ook door de concurrentie van de Contax van Zeiss. In 1930 was er een model met een schroefdraad waarmee de 50mm-lens verwisseld kon worden voor een groothoeklens en een telelens; later kwam daar nog een soft-focuslens bij. In 1932 werd de Leica II Rangefinder gepresenteerd, met automatische zoeker en scherpstelling en vanaf 1954 een nieuwe generatie meetzoekercamera’s, de Leica M-serie. Op dat moment ondervond Leica al enorme concurrentie van buitenlandse camerafabrikanten, zoals FED in Rusland en Canon in Japan, die hadden geprofiteerd van het vervallen van alle Duitse patenten na de Tweede Wereldoorlog. Toch is nog steeds geen enkele camera zo stoer en eerbiedwaardig als een oude Leica; in 2012 werd zelfs een exemplaar uit de zogeheten nulserie (1923) geveild voor twee miljoen euro, het hoogste bedrag dat ooit voor een fototoestel werd betaald.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s