De kus van Klimt

Made in Europe, het boek ligt in de boekwinkel  net op tijd voor de Boekenweek, want het bevat ook vier reiskaarten door de Europese kunstgeschiedenis. Hier vervolgen we de kunstreis-in-kort-bestek langs het alfabet: na Aalto, Byron, Cartier, Dürer, Elckerlijc, fado, de grachtengordel en Hitchcock, bij gebrek aan I en J vandaag De kus van Klimt.

***

Klimt Der KussHet beroemdste schilderij van Oostenrijk hangt in het Weense Belvedere-slot en dateert uit de ‘gouden periode’ van de symbolist Gustav Klimt (1862-1918). Die gouden periode moeten we letterlijk nemen: in de jaren nul van de 20ste eeuw werkte Klimt veel met bladgoud, in navolging van de Byzantijnse mozaïeken die hij op een reis naar Ravenna had gezien. Op Der Kuss, die oorspronkelijk (in 1908) Liebespaar heette, schilderde Klimt naar alle waarschijnlijk zichzelf en zijn vriendin in innige omstrengeling op een met bloemetjes bedekte rotspunt. Het gezicht van de man is niet zichtbaar, dat van de vrouw wel. Ze zijn allebei in prachtige gewaden gekleed, en de gouden mantel van de man, versierd met zwarte en witte rechthoeken, omvat ook de vrouw, die in een strakke bloemenjurk op haar knieën zit. In de goudbruine ruimte om hen heen zou je een met fijne sterren bedekte hemel kunnen zien.

Klimt: Danaë (1907)

Klimt: Danaë (1907)

Het vierkante schilderij doet denken aan een oosters kamerscherm. Geheel in lijn met de filosofie van de Secession ligt grote nadruk op de decoratieve elementen: het patroon op de kleren, de bloemen op de rots, de puntjes op de bruine achtergrond. Tegelijkertijd heeft het beeld ook de droomachtige kwaliteiten van het symbolisme, en is het gemakkelijk diep seksueel te ‘lezen’ met de ogen van Klimts tijd- en stadgenoot Sigmund Freud. Wie het fin de siècle en de jugendstil in één schilderij samengevat wil zien, spoede zich naar het Belvedere.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s