Hitchcock

Made in Europe, het boek ligt in de boekwinkel  net op tijd voor de Boekenweek, want het bevat ook vier reiskaarten door de Europese kunstgeschiedenis. Hier vervolgen we de kunstreis-in-kort-bestek langs het alfabet: na Aalto, Byron, Cartier, Dürer, Elckerlijc, fado en grachtengordel, vandaag Hitchcock.

***

Hitchcock (met birds)De kijker moet lijden, vond Alfred Hitchcock (1899-1980), en hij maakte enkele van de schokkendste scènes uit de filmgeschiedenis: de achtervolging door een sproeivliegtuig in North by Northwest, de val van een toren in Vertigo, de moordzucht van raven en meeuwen in The Birds en natuurlijk de hakpartij onder de douche in Psycho. Allemaal films overigens die de Master of Suspense maakte na zijn emigratie naar Hollywood in 1939. De very British Hitchcock had toen al een respectabele staat van dienst, met succesrijke thrillers en spionagefilms als The Man Who Knew Too Much, The 39 Steps en The Lady Vanishes; maar het was in het Amerika van de jaren veertig en vijftig dat zijn uitzonderlijke talenten – psychologisering, opbouwen van spanning, sick jokery, uitserveren van horroreffecten – opbloeide.

Poster voor Vertigo, ontworpen door Saul Bass

Poster voor Vertigo, ontworpen door Saul Bass

Als een poppenspeler maakte Hitchcock zijn sterren ondergeschikt aan het verhaal dat hij wilde vertellen (Janet Leigh overleefde de 47ste minuut van Psycho niet eens) en koeioneerde hij zijn medewerkers. Hij was vernieuwend in zijn gebruik van de camera, waardoor de kijker samenviel met zijn vaak voyeuristische personages, en in de manier waarop hij zijn films monteerde (Rope lijkt in één take te zijn opgenomen); maar ook door de verbindingen die hij legde tussen seks en dood – op zo’n subtiele manier dat hij de strenge censuur omzeilde. Je kunt zeggen dat de hedendaagse horrorfilm er zonder Hitchcock heel anders zou uitzien; net als de psychologische thriller, de spionagefilm en, als we Truffaut mogen geloven, de moderne Franse filmgeschiedenis.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s