Flamenco

De dood van de stergitarist Paco de Lucía herinnert ons aan het internationale succes van de oorspronkelijk Zuid-Spaanse flamenco. Een smeltkroes van muziek- en dansstijlen.

***

0413De muziek van reizende zigeuners was niet de enige invloed op de flamenco, die zich waarschijnlijk al in de 16de-eeuw in Andalusië ontwikkelde. Ook Arabische en Indische ritmes en melodieën kwamen erin terecht, alsmede zangstijlen uit de joodse en Byzantijnse traditie. Oorspronkelijk werd de flamenco (van het Spaanse woord voor ‘vlammend’) gezongen en gedanst (cante en baile), in de 19de eeuw kwam daar de gitaar als vaste begeleiding bij (toque), hoewel het ritmisch klappen met de handen en stampen met de voeten van de dansers ten minste zo belangrijk voor de totaalervaring is. De echte flamenco, zullen de puristen zeggen, onderga je tijdens een juerga, een geïmproviseerd concert van Romamusici en -dansers, maar de cuardos flamencos, flamenco-ensembles, treden ook op afspraak op: in bars (tablaos), in concertzalen en op danspodia; waarbij de onlangs overleden gitarist Paco de Lucía, de zanger Camarón de la Isla en de danseres Carmen Amaya gelden als de grote sterren van de 20ste eeuw.

Flamenco CórdobaMeer dan vijftig verschillende stijlen (palos) zijn te onderscheiden, ruwweg onder te verdelen in cante jondo (dramatisch, lyrisch), cante chico (vrolijk, licht) en cante intermedio (alles daartussenin). En zoals iedere levende kunstvorm, komen er nog steeds varianten bij, bijvoorbeeld in de nuevo flamenco, die gebruikmaakt van ‘moderne’ instrumenten als de saxofoon en de elektrische gitaar. Inmiddels heeft de flamenco zich over de hele wereld verspreid. Toen de Unesco in 2010 de flamenco op de lijst met immaterieel erfgoed plaatste, waren er in Japan meer flamenco-academies dan in Spanje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s