Dürers gravures

In de aanloop naar de presentatie van Made in Europe, het boek (2 maart), iedere dag een nieuwe Europese verworvenheid in kort bestek. Vandaag de houtsneden van Albrecht Dürer.

***

Ridder, Dood en Duivel

Ridder, Dood en Duivel

Als één noordelijke kunstenaar de Italiaanse renaissance in zich opgeslorpt heeft, dan is het de Neurenberger Albrecht Dürer (1471-1528). Van zijn twee reizen naar Italië nam hij niet alleen voorbeelden, thema’s en technieken mee, maar ook een [[humanistisch]] wereldbeeld dat hem het lef verschafte om op 28-jarige leeftijd een zelfportret te schilderen waarop hij was afgebeeld als de zegenende Christus. Dürer was een verbluffende schilder, een briljant (natuur)tekenaar en een begaafd aquarellist, maar zijn grootste verdienste ligt op het gebied van houtsneden en gravures, kunstvormen die waren opgekomen met de boekdrukkunst. Ook zijn grootste verdiensten trouwens, want met de afdrukken van zijn tweehonderdvijftig houtsneden en zijn honderd gravures bouwde hij een enorm kapitaal op.

De vier ruiters van de Apocalyps

De vier ruiters van de Apocalyps

Dürer verloste de grafiek van een bijrol als boekillustratie. Zijn belangrijkste werken waren de series Große Passion Christi (zeven houtsneden over de kruisiging, 1498) en Die heimlich offenbarung iohannis (1498), vijftien houtsneden naar aanleiding van het bijbelboek Openbaringen, waaronder de overbekende Vier apokalyptischen Reiter. Vijftien jaar later maakte hij zijn beroemdste kopergravure, Ritter, Tod und Teufel, waarin hij de Italiaanse renaissancetraditie verbond met laatgotische symbolen, alsmede Der heilige Hieronymus im Gehäus en Melencolia I, twee gravures die zelfs in Italië werden opgemerkt om hun sublieme lichteffecten en gedetailleerde symboliek. Een van zijn laatste houtsneden was er een van de Indische neushoorn die in 1515 door Europa werd gesleept – die zal de Dürerfans hebben doen terugdenken aan de beeldschone aquarellen die de schilder onder meer had gemaakt van een liggende haas en een zittend uiltje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s