Cartier en Rolex

In de aanloop naar de presentatie van Made in Europe, het boek (2 maart), iedere dag een nieuwe Europese verworvenheid in kort bestek. Vandaag de Zwitserse horloges van Cartier en Rolex.

***

Cartier Pascha GoldBezongen in rocksongs en rapsongs, verheerlijkt in films en reclames, gedragen door sterren, criminelen en andere rijkaards – de horloges van Cartier en Rolex zijn voor hele volksstammen het summum van luxe. Voor de uitvinder van het polshorloge, telg uit het Parijse juweliershuis Cartier (est. 1847) was het handige reisklokje gewoon het zoveelste sieraad dat hij maakte – op verzoek van de Braziliaanse luchtvaartpionier Santos-Dumont, die tijdens lange vluchten gemakkelijk op een klok wilde kunnen kijken. De Cartier Santos, voorzien van een rechthoekige kast, leren band en Romeinse cijfers, werd al snel in serie geproduceerd en is nog steeds een van de successen van Cartier, naast de geheel uit staal gedreven Tank (1916, ontworpen voor de Franse frontsoldaten), de platte ronde Pasha (jaren vijftig, speciaal voor vrouwen) en de ovale Roadster met chronometer (jaren zestig, gemaakt voor autocoureurs).

Rolex-Oyster-AdvertorialDe grootste concurrent van Cartier, die zich na de Eerste Wereldoorlog in Genève vestigde, was de Britse firma Wilsdorf and Davis, die vanaf 1919 ook opereerde vanuit Genève, onder de naam Rolex (‘horological excellence’). Veel vernieuwingen op polshorlogegebied kwamen bij Rolex vandaan: het eerste horloge dat waterdicht was (de Oyster, 1926), het eerste dat de datum aangaf (de Datejust, 1945), het eerste dat verschillende tijdzones liet zien (de gmt Master, 1954) en het eerste dat door kwarts aangedreven werd (de Quartz Date, 1968). Omdat Rolex verder horloges ontwikkelde voor extreme omstandigheden (kilometers onder water of juist boven zeeniveau), worden zijn modellen vooral gedragen door sporters en would-be-sporters. Natuurlijk heeft Rolex ook een ‘avondkledinglijn’, namelijk Cellini, maar wie echt chic wil zijn, kan beter een Cartier om zijn pols doen.

Advertenties

One thought on “Cartier en Rolex

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s