‘Byronic heroes’

In de aanloop naar de presentatie van Made in Europe, het boek (2 maart), iedere dag een nieuwe Europese verworvenheid in kort bestek. Vandaag het literaire fenomeen van de ‘Byroniaanse held’.

***

Thomas Phillips: Lord Byron in Albanees kostuum (1835)

Thomas Phillips: Lord Byron in Albanees kostuum (1835)

George Gordon Lord Byron (1788-1824) had een romantisch leven: hij schreef schitterende poëzie, reisde zich suf, had tientallen affaires (met vrouwen én mannen), vocht voor de Grieken tegen de Turken en stierf jong in de aanloop naar een militaire expeditie. Hij stond bij leven al bekend als mad, bad, and dangerous to know en werd vereeuwigd in menige roman. Toch is dat niet de reden dat we spreken over een Byronic hero wanneer we een romantische held met een schaduwzijde bedoelen; dat komt omdat Byron dit soort helden in zijn poëzie liet figureren, met name in zijn epos Childe Harold’s Pilgrimage (1812-1818).

wuthering-heightsDe wispelturige, zelfdestructieve, cynische en bovenal getourmenteerde hoofdpersoon werd een archetype dat nooit meer uit de literatuur zou verdwijnen. Je ziet hem onder meer terug in Notre-Dame de Paris (1831) van Victor Hugo, in Le Comte de Monte-Cristo (1844) van Alexandre Dumas en in Jane Eyre (1847) van Charlotte Brontë; en natuurlijk in een van de meest romantische boeken ooit, Wuthering Heights (1847) van Emily Brontë. Haar hoofdpersoon Heathcliff, de mysterieuze vondeling die terechtkomt in een rijke familie en hopeloos verliefd wordt op de dochter des huizes, houdt het midden tussen een man en een bezetene. Vernederd door zijn geliefde, en ook door haar broer, ontvlucht hij landgoed De Woeste Hoogten, om na drie jaar bemiddeld terug te keren. De rest van zijn korte leven besteedt hij aan het nemen van wraak, tot in de derde generatie. Want wraakzucht, dat is de favoriete emotie van de gemiddelde byroniaanse held.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s