Aalto’s Fins design

In de aanloop naar de presentatie van Made in Europe, het boek (2 maart), iedere dag een nieuwe Europese verworvenheid in kort bestek. Vandaag het Fins design van Alvar Aalto.

***

Leunstoel 41 (1930)

Leunstoel 41 (1930)

Een eclecticus, zo mag je Alvar Aalto (1898-1976) wel noemen. Aan de ene kant is dat de consequentie van een lang werkend leven, waarin hij bouwde in verschillende stijlen, van classicisme en Bauhaus tot baksteenbouw en asymmetrisch monumentalisme. Aan de andere kant is ‘eclectisch’ de beste omschrijving voor sommige van zijn fantasierijke gebouwen. Neem het huis dat hij te Munkkiniemi (deel van Helsinki) voor zichzelf liet bouwen in 1936, en waarin typisch Scandinavische elementen (een centrale haard, houten betimmering) worden gecombineerd met modernistische balkons en daklijsten van beton. Of zijn ontwerp voor de modernistische Villa Mairea in Noormarkku, waarin een witte blokkendoosconstructie wordt opgefleurd door houten erkers en uitbouwtjes. Of zijn roodbakstenen stadhuis voor het stadje Säynätsalo dat dankzij de asymmetrische opstapeling van werkruimtes en het gebruik van hout en koper perfect harmonieert met de natuur eromheen.

Finlandiahal (foto Thermos, WC)

Finlandiahal (foto Thermos, WC)

Toen Aalto in 1976 met een Finse postzegel werd geëerd, stond de Finlandiahal die hij voor het nieuwe stadsplan van Helsinki had ontworpen op de achtergrond: een statig wit gebouw met verticale strookramen, een bekleding van marmer en daken van koper. Het was de stijl die hem beroemd had gemaakt, en die uitstekend exportabel bleek: onder meer naar Denemarken (het kunsten-museum in Aalborg) en Duitsland (de Aalto-flat in Bremen, het operagebouw in Essen). Maar eigenlijk was het aardig geweest als op de zegel ook een van zijn meubels had gestaan. Gebouwen waren voor Aalto een totaalkunstwerk, en samen met zijn vrouw Aino en zijn tweede vrouw Elissa ontwierp hij gebruiksvoorwerpen die zowel moderniteit als huiselijkheid uitstraalden – van een tafel van gebogen beukenhout en een stoel bekleed met rendiervacht tot de beroemde asymmetrische vaas van glas die als de Savoy Vase de wereld over is gegaan.

Advertenties

One thought on “Aalto’s Fins design

  1. Inmiddels ga ik Ingmar Bergman wel missen in dit overzicht.
    Een heuze europeaan met met zijn baan brekende films op het gebied van de psyche.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s