Anna Pavlova

Het Olympisch ijsdansen heeft een lange traditie, die teruggaat tot de gloriedagen van het Russisch ballet rond de vorige eeuwwisseling. De onbedreigde ster van het Keizerlijk Ballet in Petersburg was Anna Pavlova, die in Hotel Des Indes aan haar eind kwam.

***

2006ae9751_anna_pavlova_in_the_dying_swanVierduizend keer ‘De stervende zwaan’ was niet de enige prestatie van Anna Pavlova (1881-1931). Voordat Michail Fokine de beroemde solo voor haar schreef, had ze al een grote carrière gemaakt in het Keizerlijk Russisch Ballet in Petersburg, waar ze onder de vleugels van de Frans-Russische balletmeester Marius Petipa had geschitterd in klassiekers als Paquita en Giselle. Die laatste rol maakte haar tot prima ballerina van het Keizerlijk Ballet en opende de weg naar een internationale carrière. Pavlova danste in de Ballets Russes (maar weigerde de hoofdrol in Strawinsky’s L’Oiseau de feu omdat ze de muziek te avant-garde vond) en richtte in 1911 haar eigen gezelschap op, waarmee ze als eerste ballerina op neverending tour ging. Ze ging wonen in Londen, waar ze de Britse ballettraditie een boost gaf (onder meer Alicia Markova en Frederic Ashton zijn aan haar schatplichtig), toerde met veel succes in de Verenigde Staten en kreeg in Nieuw-Zeeland een schuimtoetje naar zich vernoemd.

Anna Pavlova door Max Slevogt, 1904

Anna Pavlova door Max Slevogt, 1904

Pavlova wordt gezien als de grootste balletdanseres aller tijden. Niet alleen dankzij haar onconventionele, niet-academische stijl, haar creativiteit en haar onnadrukkelijke gratie, maar ook door de zwarte romantiek van haar leven. De dochter van een wasvrouw moest veel barrières – waaronder haar disproportioneel gebouwde lichaam – overwinnen voor ze werd toegelaten bij het Keizerlijk Ballet, en oefende duizenden uren tegen de klippen op. Haar dood, in het Haagse Hotel Des Indes aan de gevolgen van longtuberculose, droeg bij aan haar mythe: toen de ziekte in 1928 geconstateerd werd, had een operatie haar kunnen redden. Maar ze weigerde die te ondergaan omdat ze dan niet meer had kunnen dansen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s