Frans Hals

Amsterdam krijgt een Gallery of the Golden Age in de Hermitage, waar de grote groepsportretten uit het Rijks en het Amsterdam Museum de ruimte krijgen. Haarlem heeft zo’n ‘Gallery’ al: het Frans Hals Museum, dat een monument is voor de meester van het (groeps)portret.

***

Frans_Hals_002bTien tinten zwart zag Vincent van Gogh in de schilderijen van de Vlaamse Haarlemmer Frans Hals (1583-1666); schrijver Jan Wolkers ontwaarde er honderden en prees een overzichtstentoonstelling aan met de uitroep ‘Wie dit niet gaat zien is een dief van zijn eigen ogen’. En zwart was maar een van de vele kleuren waarin Hals excelleerde. Neem zijn beroemde schilderij De vrolijke drinker (1630), dat je ultrakort door de bocht zou kunnen omschrijven als een studie in oker en zachtbruin maar dat vooral opvalt door de levendigheid van het gezicht van de licht aangeschoten pimpelaar.

Frans Hals: Malle Babbe (ca 1630)

Frans Hals: Malle Babbe (ca 1630)

Frans Hals, die in Antwerpen het werk van Rubens en Anthony Van Dyck in zich had opgenomen, was een meester van de portretkunst. Zijn losse toets (pre-impressionistisch), zijn subtiele stofbewerking (kragen in alle soorten en maten) en zijn felle kleuraccenten maakten hem tot de ideale schilder van het rijke Hollandse leven. Maar ook van het leven in de marge. Dankzij het gelijknamige lied van Lennaert Nijgh is de Haarlemse zwerfster Malle Babbe voor Nederlanders zijn beroemdste model; maar Hals is ook de schilder van het rondborstige zigeunermeisje en het huilende zigeunerjongetje die in gedegenereerde vorm gelden als archetypen van het kitschrepertoire. Zodat Hals niet alleen de erflater is van de kunst van Judith Leyster, Gustave Courbet, Édouard Manet, James Whistler en Lovis Corinth, maar ook van tal van zondagschilders en kleine krabbelaars.

Advertenties

One thought on “Frans Hals

  1. Gefeliciteerd met de komende presentatie van uw boek! Eigenlijk jammer dat het nu klaar is, of komt er tzt een vervolg? van vergeten items of zo. hartelijke groeten, Minke Hazewindus (van Sappho en Niki de St Phalle)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s