Niki de Saint Phalle

De grootste moderne beeldhouwer is Brancusi (deze week in het nieuws). Wie is de beroemdste moderne beeldhouwster? Barbara Hepworth? Of toch Niki de Saint Phalle?

***

Nana's in Hannover (foto JuergenG, WM)

Nana’s in Hannover (foto JuergenG, WM)

Is het pop-art, is het naïeve kunst? Arte povera misschien of conceptuele beeldhouwkunst? Of toch feministische identity art? Het werk van de Franse duizendpoot Niki de Saint Phalle (1930-2002) is moeilijk te plaatsen – misschien ook omdat ze zo vaak van stijl is gewisseld. Werkend als moeder en model begon ze rond haar 25ste met schilderen in een naïeve stijl; een kennismaking met het werk van Gaudí in Barcelona vormde haar als beeldhouwster met een oog voor ongewone materialen.

Niki de Saint Phalle, de gele ‘nana’ van Les Trois Grâces (1999), National Museum of Women in the Arts, Washington, D.C.

Niki de Saint Phalle, de gele ‘nana’ van Les Trois Grâces (1999), National Museum of Women in the Arts, Washington, D.C.

Bekend werd Saint Phalle in de jaren zestig met shooting paintings (schieten op verfzakken in de vorm van een menselijk lichaam) en vooral ‘nana’s’ (reusachtige vrouwelijke polyester poppen in felle kleuren). Samen met haar latere echtgenoot Jean Tinguely, beroemd om zijn bewegingskunst, en de Zweed Per Olof Ultvedt maakte ze in 1966 een liggende, 27 meter lange nana in Stockholm waarin het publiek via een lichtgroene vagina naar binnen ging. Deze Hon – en katedral (‘Zij – een kathedraal’) werd na expositie vernietigd, maar er zijn nog vele vrolijke en tot nadenken stemmende sculpturen door Saint Phalle op andere plaatsen bewaard gebleven: de met Tinguely gemaakte Strawinsky-fontein naast het Centre Pompidou in Parijs, de beschermengel in de hal van Zürich Hauptbahnhof, de Golem-glijbaan in Jeruzalem, en niet te vergeten de 22 figuren die ze ontwierp voor de Giardino dei Tarocchi (‘Tarot-tuin’) in Toscane.

Advertenties

2 thoughts on “Niki de Saint Phalle

  1. beste Pieter Steinz, Leuk en goed dat u nu toch een apart stuk wijdt aan Niki de St Phalle. Op mijn suggestie destijds tgv van uw oproep om vrouwelijke kunstenaars antwoordde u dat u haar onder Brancusi wilde opnemen, maar nu krijgt ze toch de aandacht die ze verdient volgens mij. Wanneer komt het boek uit? Met vriendelijke groeten, Minke Hazewindus

    • Beste Minke Hazewindus,
      Het boek (Made in Europe) komt in de eerste week van maart uit. Het is plm 450 blz. en bestaat uit 104 grote stukken (waaronder dat over Brancusi) en 104 ‘inzetjes’ bij de grotere stukken (waar Niki de SP onder valt). Dat bedoelde ik destijds, maar ik begrijp dat dat verwarrend klonk. Hartelijke groeten, Pieter Steinz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s