Yves Saint Laurent

In de bioscoop draait een biopic over Yves Saint Laurent. Daarom op Made in Europe: de geschiedenis van YSL in kort bestek.

***

MODE-YVES SAINT-LAURENTNet als Mary Quant, koningin van de minimode, haalde Yves Saint Laurent (1936-2008) zijn inspiratie in de jaren zestig en zeventig van de straat. Samen met zijn partner, de rijke zakenman Pierre Bergé, was hij in 1961 een eigen modehuis begonnen, nadat hij vier jaar onder Christian Dior had gewerkt en twee jaar – met wisselend succes – als diens opvolger. Van de coltruien, leren jacks en kokerrokken ging ‘YSL’ naar safari-jassen, strakke broeken, laarzen tot aan de dijen en diverse verwijzingen naar de beatnik look die zich aan de Amerikaanse westkust had ontwikkeld. In 1965 maakte hij furore met een smoking voor vrouwen, Le Smoking, en een jaar later met zijn Mondriaanjurk.

Een vrouwenpak van YSL (foto David Hilowitz, WC)

Een vrouwenpak van YSL (foto David Hilowitz, WC)

YSL werd ook bekend als de eerste couturier met een volledige prêt-à-portercollectie, volgens sommigen ontstaan uit een hang naar democratisering van de couture, volgens anderen uit slim zakelijk instinct. De eerste YSL-prêt-à-porterwinkel ging open in september 1966; Catherine Deneuve stond vooraan in de rij. Twintig jaar lang was YSL toonaangevend; hij was in 1983 de eerste modeontwerper die een solotentoonstelling in het Metropolitan Museum in New York kreeg. Maar in 1987 keerde het tij: een té luxueus uitgevoerde collectie die vlak na een beurskrach naar de catwalk ging, werd een totale flop en YSL moest het stokje overgeven aan zijn concurrenten. Het modehuis werd in 1993 gekocht door een farmaciegigant en zes jaar later doorverkocht aan Gucci, dat YSL terugvroeg voor de haute couture, maar de hippe Amerikaan Tom Ford aanstelde voor de prêt-a-porter. In 2002 ging YSL weg en hield het modehuis op te bestaan. Het merk wordt nog steeds gevoerd door Gucci, de parfums en schoonheidsproducten zijn ondergebracht bij L’Oréal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s