Landschapsschilderkunst

Landschapsschilderkunst is van alle tijden en alle culturen. Maar de Europese variant is wel heel beroemd geworden.

***

Claude Lorrain: Landschap met Aeneas op Delos (nu in de National Gallery, foto WC)

Claude Lorrain: Landschap met Aeneas op Delos (nu in de National Gallery, foto WC)

Toen in de 18de eeuw de schilderijen van Claude Lorrain – en in mindere mate die van zijn iets oudere landgenoot Nicolas Poussin – le dernier cri werden onder Engelse tuinarchitecten, was het landschap als zelfstandig genre al meer dan een eeuw oud. Als wanddecoratie ging het zelfs meerdere millennia terug, tot de frescoschilders uit Minoïsch Griekenland of, iets recenter, die uit het Romeinse Rijk. In de Middeleeuwen was het uitzicht op de natuur ondergeschikt aan het onderwerp van de voorstelling, bijvoorbeeld in de boekverluchting (getijdenboeken!) en in de olieverfschilderijen-met-doorkijkjes van de Vlaamse Primitieven. Bij Da Vinci en Dürer werd het getekende of geaquarelleerde landschap een manier om je vaardigheden te oefenen, tot het tegen het einde van de 16de eeuw in de schilderijen met klassieke ruïnes van Annibale Carracci op zichzelf kwam te staan.

Hendrik Avercamp: Winterlandschap met ijsvermaak (1608)

Hendrik Avercamp: Winterlandschap met ijsvermaak (1608)

Het waren de italianisanten, noordelijke kunstenaars die naar het zuiden trokken, die de technieken van het schilderen van klassieke landschappen mee naar huis namen, en zo de basis legden voor de bloeiende landschapsschilderkunst in de 17de-eeuwse Nederlanden. Schilderijen van Hendrick Avercamp (ijsscènes), Jan van Goyen (riviergezichten), Hendrik Cornelisz Vroom (zeeslagen), Philips Koninck (oeverlandschappen), Jacob van Ruisdael (‘haarlempjes’) en vele anderen verkochten als warme broodjes en gaven het genre een populariteit die pas weer geëvenaard zou worden in de 19de eeuw, toen de School van Barbizon en de Franse impressionisten het geschilderde landschap een nieuwe bloeiperiode gaven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s