Kort bestek: dance

Vandaag wordt Tijs Verwest, alias (DJ) Tiësto, vijfenveertig. Goede gelegenheid voor een korte bespiegeling over de vraag: hoe Europees is de dance?

***

Dancefestival Tomorrowland (foto WC)

Dancefestival Tomorrowland (foto WC)

Zoveel hoofden zoveel zinnen. Zeker in de miljoenenbusiness die dance heet. Toen de elektronische dansmuziek eind jaren tachtig stormachtig opkwam, waren er ruwweg twee soorten: de techno uit Detroit, die zich kenmerkte door een hypnotiserende beat, en de house uit Chicago, waarin de pulserende synthesizers werden aangevuld met zangstemmen en akoestische instrumenten. Een kwarteeuw later zijn er tientallen variaties en subculturen, van acid jazz tot triphop, van mellow tot hardcore, en van Eurodance tot uk garage.

Kraftwerk 1978Door de belangrijke rol van de Amerikanen in de wordingsgeschiedenis van house en techno zou je je kunnen afvragen of dance wel made in Europe is; bovendien heb je overal raves en ontstaan over de hele wereld nieuwe stromingen. Toch valt er wel iets voor het Europese dna van de moderne dansmuziek te zeggen. Allereerst was de house er niet geweest zonder de elektropop van Kraftwerk en de synthesizerdisco van de Italiaanse producer Giorgio Moroder, die al in de jaren zeventig protodancenummers maakte met zangeres Donna Summer. Daarnaast is het merendeel van de nieuwe dancestromingen in de Europese clubs ontstaan en zetten dj’s uit Europa de toon. In de recentste dj-tophonderd van dj Mag haalde maar één Amerikaan de bovenste tien; om hem heen stonden een Zweed, een Fransman, een Belgisch duo en maar liefst zes Nederlanders: Hardwell, Armin van Buuren, Tiësto, Nicky Romero, Afrojack en Dash Berlin.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s