Het Pantheon

De Griekse bouwkunst heeft het Parthenon, de Romeinse het Pantheon (foto Richjheath, WC). De ‘tempel voor alle goden’ belichaamt als geen ander bouwwerk the grandeur that was Rome.

***

Het Pantheon in Rome (foto Roberta Dragan, WC)

Het Pantheon in Rome (foto Roberta Dragan, WC)

Het summum van de Romeinse bouwkunst, triomf van het bouwen in beton, is het Pantheon in Rome. De tempel ‘voor alle goden’, die bewaard bleef doordat hij vanaf de 7de eeuw werd gebruikt als katholieke kerk, domineert de Piazza della Rotonda met zijn voorhal, een Korinthische zuilengalerij onder een driehoekig dak; hij domineert de architectuurgeschiedenis met zijn interieur.

Giovanni Paolo Panini: Het interieur van het Pantheon (ca 1730), foto WC

Giovanni Paolo Panini: Het interieur van het Pantheon (ca 1730), foto WC

Stap naar binnen en je ziet een machtige ronde ruimte met een diameter (en een hoogte) van bijna 44 meter (150 Romeinse voet). Kijk naar boven en je wordt overweldigd door een enorme koepel met een opening van 30 voet, de oculus, waardoor het daglicht (en soms de regen) naar beneden valt. Het Pantheon heeft de grootste ongewapende betonnen koepel ter wereld: de helft van een bol die in zijn geheel precies in de tempel zou passen en die Michelangelo zou inspireren bij het ontwerp van de Sint-Pieter.

Doorsnedetekening van het Pantheon uit 1908; de buitenkant is anders geworden

Doorsnedetekening van het Pantheon uit 1908; de buitenkant is anders geworden

Debouwmeester is onbekend; op de fries van de voorhal staat dat Marcus Agrippa, de rechterhand van keizer Augustus, de tempel heeft neergezet, maar dat slaat op een eerder bouwwerk op dezelfde plaats. Het huidige Pantheon werd gebouwd op instigatie van keizer Hadrianus, rond 126 n.Chr. en werd gewijd aan de zeven planetaire goden (Zon, Maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus). In 609 werd het de kerk van de Heilige Maria van de Martelaars, en in de Renaissance werd het een tombe voor beroemdheden. Onder anderen de schilders Rafaël en Carracci en de componist Corelli kregen een plaatsje in een van de nissen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s