De vier jaargetijden

In het beroemdste muziekstuk over de seizoenen, Le quattro stagioni van Vivaldi, is het best moeilijk de jaargetijden van elkaar te onderscheiden. Een actuele compositie dus in een tijd waarin geen seizoen meer doet wat het moet doen.

***

VivaldiNaar hoeveel muziekstukken zou een pizza vernoemd zijn? Le quattro stagioni, De vier jaargetijden van Bachs tijdgenoot Antonio Vivaldi (1678-1741), is in elk geval het beroemdste. De vier samenhangende vioolconcerten (op. 8, 1725) waren een vederlicht hoogtepunt van de barok en zijn daarna uitgegroeid tot misschien wel het geliefdste stuk klassieke muziek aller tijden – opgenomen door eerbiedwaardige solisten, vioolspelende punkers, wonderkinderen en virtuozen op alle mogelijke solo-instrumenten.

Vivaldi (2)Vivaldi schreef ‘Lente’, ‘Zomer’, ‘Herfst’ en ‘Winter’ in Mantua, waar hij hofkapelmeester was bij prins Filips van Hessen-Darmstadt en aan de lopende band opera’s afleverde; hij deed de Jaargetijden vergezellen van bijpassende sonnetten die hij naar alle waarschijnlijkheid zelf had geschreven. De concerten lagen niet alleen aangenaam in het gehoor maar waren ook muzikaal revolutionair. De tot priester gewijde Vivaldi was zelf een vioolvirtuoos; hij componeerde duidelijke partijen voor de viool en maakte het orkest tot begeleiding van de solist – iets wat nieuw voor zijn tijd was. Daarnaast probeerde hij zo veel mogelijk ‘natuurlijke effecten’ in de muziek te verwerken: fluitende vogels natuurlijk, blaffende honden, ruisende bergbeekjes, zoemende insecten, maar ook een hagelstorm in de winter (verklankt door strijkpizzicato’s) en een onweersbui in het derde en laatste deel van ‘Zomer’.

Vivaldi's jaargetijdenHet klinkt allemaal geweldig, maar dat neemt niet weg dat het moeilijk is de jaargetijden van elkaar te onderscheiden. Doe de huiskamerquiz: schuif een van de seizoenen in de cd-speler en vraag de toehoorders of het de winter, de zomer, de herfst of de lente is. Op de Vivaldi-kenners na zal niemand het met zekerheid kunnen zeggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s