CoBrA

Ter gelegenheid van het uitkomen van Esther Schreuders mooie boek Cobra aan de gracht (over de privécollectie van het Amsterdamse Ambassade Hotel) een kleine update over CoBrA als Europees fenomeen.

***

Jean Dubuffet: Hond (s.a.)

Jean Dubuffet: Hond (s.a.)

Het was de Fransman Jean Dubuffet die vlak na de Tweede Wereldoorlog het begrip art brut, ‘rauwe kunst’, muntte. Wat hij wilde zien was een beeldende kunst die zich niets gelegen liet liggen aan de eisen van kunstacademies, galeries of musea; hij interesseerde zich voor de artistieke expressie van ‘outsiders’, niet-westerse kunstenaars, naïeven, psychisch gestoorden en niet te vergeten kinderen. Zijn Compagnie de l’Art Brut, gesticht in 1948, leek daarin op CoBrA, de beweging die in hetzelfde jaar werd opgericht door kunstenaars uit Kopenhagen (Asger Jorn), Brussel (Corneille) en Amsterdam (Appel, Constant) en die ook probeerde om de onbevangenheid van kindertekeningen in de kunst terug te krijgen. Hun grote voorbeeld daarbij was de Zwitser Paul Klee, die al vanaf het begin van de 20ste eeuw de kindertekening had omhelsd als tegenwicht tegen de zo intimiderende klassieke traditie.

Asger Jorn: Brieven aan mijn zoon (1953), foto WC

Asger Jorn: Brieven aan mijn zoon (1953), foto WC

CoBrA bestond officieel maar drie jaar, maar presenteerde zich op geruchtmakende tentoonstellingen in Amsterdam en Luik als een revolutionaire schildersbent die zich wilde bevrijden van de eisen van de academie; kunst was er voor en door iedereen. Met hun half-abstracte, wildgepenseelde en felgekleurde werken, sloten de CoBrA-schilders aan bij wat in Amerika abstract expressionism zou worden genoemd. In Europa oefenden ze grote invloed uit op de nieuwe abstracte kunst van – vooral Franse – schilders als Serge Poliakoff, Nicolas de Staël en Pierre Soulages. In Nederland zou Karel Appel (1921-2006) uitgroeien tot de belichaming van de rebelse moderne kunst; zijn credo ‘Ik rotzooi maar wat aan’ is spreekwoordelijk geworden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s