Mr. Bean

Vandaag feliciteren we Rowan Atkinson met zijn 59ste verjaardag. Hij werd bekend door Not the Nine O’Clock News en beroemd door de Blackadder-series. Maar het was zijn woordarme schepping Mr. Bean die hem tot een pan-Europees fenomeen maakte.

***

Mr BeanToen de bemanning van een patrouilleschip van de Royal Navy in 2007 dertien dagen vastgehouden werd door de Iraanse Revolutionaire Garde, werd een van de Britse zeelieden door de gijzelnemers consequent aangesproken als ‘Mr. Bean’. Het tekent de populariteit – en ook de Britishness ­– van de door Rowan Atkinson en Richard Curtis gecreëerde televisiefiguur. De grotendeels zwijgende sitcom, over een met tweedjasje en dunne bruine das uitgeruste stuntel (‘een kind in het lichaam van een volwassen man’ volgens zijn alter ego Atkinson), werd verkocht aan 245 televisiemaatschappijen, en is de levendige ontkrachting van het cliché dat humor plaats- en cultuurgebonden is.

SONY DSCMr. Bean woont met zijn onafscheidelijke teddybeer in een Londense flat, beweegt zich door de stad in zijn lichtgroene Morris Mini en laat een spoor van vernielingen en perplexe omstanders achter. Veertien afleveringen van 25 minuten telde de serie, en 25 jaar na dato worden ze in ieder taalgebied ten minste een keer per jaar herhaald. Daar komt bij dat het op Monsieur Hulot van Jacques Tati gebaseerde typetje ook is verwerkt in twee succesrijke bioscoopfilms, een aantal losse sketches (onder meer tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2012) en een tekenfilmserie van 52 afleveringen. Het succes van de cartoons is bijzonder, omdat de charme van Mr. Bean voor een groot deel gelegen is in de rubberen stomme-filmmimiek van de reëel bestaande Atkinson, een komiek die in de jaren tachtig in vier Blackadder-series had laten zien dat hij ook als geen ander overweg kon met puur talige humor.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s