Geschiedschrijving

Net als de epiek en de lyriek gold de historia (‘navorsing’) bij de Grieken als een literair genre – een invloedrijke categorisering die ervoor heeft gezorgd dat de geschiedwetenschap op universiteiten nog steeds tot de letteren gerekend wordt.

Herodotos op de westfacade van de Cour Carré van het Louvre in Parijs; door Jean-Gulillaume Moitte, 1806 (foto Marie-Lan Nguyen / WC)

Herodotos op de westfacade van de Cour Carré van het Louvre in Parijs; door Jean-Gulillaume Moitte, 1806 (foto Marie-Lan Nguyen / WC)

Met de ontwikkeling van het schrift (dat controle en vergelijking mogelijk maakt) begonnen Griekse denkers in de 6de eeuw vraagtekens te plaatsen bij de mythen en sagen die gezien werden als beschrijvingen van het verleden. Het beroep op de ratio maakte de weg vrij voor het werk van Herodotos van Halikarnassos (480-425 v. Chr.), een reiziger en groot verhalenverteller die dankzij zijn studie naar de (oorzaken van de) oorlogen tussen Perzië en de Griekse stadstaten bekend is komen te staan als de Vader van de Geschiedenis. In zijn Historiai – met name in de eerste delen – speelde mythologie net zo’n belangrijke rol als etnografische beschrijvingen; in het werk van zijn geestelijke erfgenaam, de ex-militair Thoukydides (460-400), was de rol van de goden tot een minimum teruggebracht en draaide het vooral om het politiek-militaire krachtenveld.

Perikles, een van de helden uit Thoukydides' Peloponnesische Oorlog

Perikles, een van de helden uit Thoukydides’ Peloponnesische Oorlog

Kritische zin en streven naar objectiviteit waren de uitgangspunten voor De geschiedenis van de Peloponnesische Oorlog, waarin de verbannen Athener de verbeten strijd tussen de grootmachten Athene en Sparta (431-404) beschreef. Maar Thoukydides verloochende de literaire roeping van de geschiedschrijving niet; delen van zijn verhaal, bijvoorbeeld over de daden van Perikles en de rampzalige strafexpeditie van Athene naar Sicilië (415), lezen als Griekse tragedies in proza.

Advertenties

One thought on “Geschiedschrijving

 1. Wordt geschiedenis in andere Europese landen tot de letteren gerekend?

  Acht je geschiedenis als letterenvak een Europese culturele verworvenheid?

  ik mis hier even de expliciete link naar het Europese.

  Overigens denk ik bij geschiedenis als letterenvak aan een heuristische verdieping in de aard van de mens – en dat vind ik wel een mooie benadering. Maar dat terzijde.

  Ik hoop dat het een mooie uitgave wordt en ik hoop er jou op toe te kunnen klinken!

  Roel

  Sent from my iPad

  >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s