Roald Dahl

De lijst met culturele verworvenheden uit Europa zou weinig waard zijn zonder Roald Dahl, de Britse hofleverancier van vrolijke horror, sublieme tragikomedies, kerstvermaak en andere feelgood literature die je nooit verveelt.

***

Foto Onderwijsgek (WC)

Foto Onderwijsgek (WC)

Literatuur is geen wedstrijd, maar bij het EK kinderboeken zouden Astrid Lindgren en Roald Dahl in de finale staan. Beide auteurs werden wereldwijd vertaald en verfilmd, en leken de onvergetelijke personages uit hun mouw te schudden. Waarbij je moet aantekenen dat Dahl er – anders dan Lindgren – een duivels genoegen in schiep om zijn boeken (ook) te bevolken met nare, gemene en ronduit angstaanjagende figuren.

MatildaRoald Dahl (1916-1990) schreef romans voor kinderen en verhalen voor volwassenen. En omgekeerd, want zijn ‘tales of the unexpected’ (verzameld in Someone Like You en Kiss, Kiss) zijn spannend en helder genoeg om iedereen vanaf een jaar of twaalf te boeien, terwijl zijn kinderboeken – vol woordgrapjes en stekeligheden – behoren tot de favorieten van menig ouder lezer. Dahl, een Welshman van Noorse afkomst, bracht zijn praktisch vaderloze jeugd door in kostscholen en zou in boeken als James and the Giant Peach (1961), Danny the Champion of the World (1975), The Witches (1973) en Matilda (1988, over een lezend meisje met magische krachten) de strijd tussen wrede volwassenen en intelligente kinderen tot zijn hoofdthema maken. Vanaf de jaren zestig schreef Dahl voornamelijk kinderboeken, het ene (Charlie and the Chocolate Factory, over een arm jongetje dat erfgenaam wordt van een chocoladefabrikant) nog inventiever dan het andere (The BFG, over een taalverhaspelende Grote Reus die de wereld redt van zijn minder vriendelijke soortgenoten). Met de meer dan honderd miljoen exemplaren die er van zijn boeken verkocht zijn, staat hij in de top-zestig van populairste schrijvers – een paar plaatsen onder Astrid Lindgren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s