Casanova

In ‘Klein Venetië’,  het onder water gezette Appeltheater in Den Haag, wordt de komende maanden Casanova gespeeld, een marathonvoorstelling over leven en liefdes van de 18de-eeuwse diplomaat-avonturier. Hoe een leven eerst literatuur en daarna fictie werd.

***

Casanova geschilderd door Anton R. Mengs

Casanova geschilderd door Anton R. Mengs (1760)

Toen de opera Don Giovanni van Wolfgang Amadeus Mozart (muziek) en Lorenzo da Ponte (libretto) voor het eerst werd uitgevoerd, op 29 oktober 1787 in het huidige Statentheater in Praag, zat Giacomo Casanova in de zaal. De reactie van de 62-jarige avonturier, die volgens sommigen had meegewerkt aan het libretto, is niet geregistreerd. Als hij Da Ponte inderdaad als ervaringsdeskundige had bijgestaan, zal hij geen jaloezie hebben gevoeld – onder het motto ‘het is maar een opera’. Anders moet het pijnlijk zijn geweest: Casanova had een reputatie op te houden als donjuan, maar in de opera van Mozart werd een Spanjaard ten tonele gevoerd die 2065 vrouwen had verleid. Misschien gaf de première van Don Giovanni Casanova nét het zetje dat hij nodig had om aan zijn Histoire de ma vie te beginnen. Vanaf 1790 boekstaafde hij zijn 122 veroveringen in twaalf delen, die overigens pas na zijn dood in 1798 – gecensureerd – verschenen. Het was de kwaliteit van de verleiding die daarbij voorop stond; niet, zoals bij Don Juan, de kwantiteit.

Poster van Fellini's Casanova (1975)

Poster van Fellini’s Casanova (1976)

Casanova, de enige schrijver die een soortnaam is geworden, werd geboren in Venetië als zoon van een dominante actrice. Na een avontuurlijk leven – priester in opleiding (van het seminarie geschopt), soldaat, reizend violist, gevangene van de Doge (wegens verboden-boekenbezit), organisator van een grote Franse loterij, spion van Lodewijk XV – begon Casanova als bibliothecaris in Bohemen aan zijn memoires. Casanova maakt zijn leven nog mooier dan het was, al spaart hij zichzelf niet. De onvoltooide Histoire de ma vie is niet alleen een van de beroemdste en nog steeds goed te lezen erotische schelmenromans, maar ook een veelomvattende intieme zedenschets van de 18de eeuw in Europa.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s