Horatius

Hij mag dan in de 20ste eeuw een beetje uit de mode zijn geraakt, Horatius is nog steeds een van de invloedrijkste dichters uit de literatuurgeschiedenis  – de vader van de Europese lyriek.

***

Horatius schrijft een ode aan Augustus, 15de-eeuws Duits boek

Horatius schrijft een ode aan Augustus, 15de-eeuws Duits boek

Ab ovo, Beatus ille, Utile dulci, Sapere aude, Nunc est bibendum, Dulce et decorum est pro patria mori. Hoeveel overbekende citaten zou Horatius aan de talen van de wereld hebben toegevoegd? Vele tientallen, en hoe kan het ook anders? Quintus Horatius Flaccus (65-8 v. Chr.) is de meest bewonderde dichter uit de geschiedenis, en zijn oeuvre – bestaande uit satiren, oden, epoden en brieven in dichtvorm, waaronder de literatuurtheoretische Ars Poetica was eeuwenlang zowel leidraad als standaard van de poëzie, en zelfs, zoals de Engelsen zeggen, the common currency of civilization. Zijn invloed loopt dan ook van zijn jongere tijdgenoot Ovidius en de 6de-eeuwse filosoof Boethius via Petrarca en Montaigne tot de Engelse romantic poets en W.H. Auden.

Horatius was een van de dichters uit de stal van Maecenas, de rijke vriend van keizer Augustus wiens naam een synoniem is geworden voor ‘weldoener van de kunsten’. Zijn eerste gedichten, door hemzelf aangeduid als sermones (‘praatjes’) schreef hij rond 35 v. Chr.; het zijn satirische verzen in hexameters die de wereldstad Rome met milde satire beschrijven. Daarna volgden de soms licht-erotische Epodae en rond 23 de vier boeken met lyrische gedichten in de stijl van Sapfo die als zijn beste werk beschouwd worden. De 103 Odae zijn niet gebonden aan één versvorm of een bepaalde lengte, en zijn niet zo hartstochtelijk als de oden van Catullus; maar ze bieden taalgenot, troost en levenswijsheid, het carpe diem ligt Horatius in de mond bestorven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s