De smurfen

Low culture in de wereld van de strip: de smurfen. Maar onbeschrijflijk populair op de hele aardbol, en ontegenzeglijk afkomstig uit Europa.

***

Smurfen in een pretpark in Ankara (foto Nevit Dilmen, WC)

Smurfen in een pretpark in Ankara (foto Nevit Dilmen, WC)

Behalve Astérix en Kuifje kent Europa geen succesrijkere stripfiguren dan de smurfen. De smurfen, die in 1958 als monomane blauwe kaboutertjes een bijrol speelden in het Johan en Pirrewiet-stripverhaal La flûte à six schtroumpfs van de Waalse tekenaar Peyo (Pierre Culliford). De smurfen, die een jaar later hun eigen strip kregen, en drie jaar later een primitieve televisieserie, en vrijwel meteen een eigen merchandisinglijn die onder andere zou leiden tot poppetjes in de cornflakes en bij de supermarkt. De smurfen, die in 1977 door Vader Abraham vereeuwigd werden in ‘Het Smurfenlied’, en die niet alleen in Nederland en België wekenlang in de toptien stonden, maar ook in Zweden, IJsland, Frankrijk, Duitsland, Engeland en vele andere landen. De smurfen, die helemaal nooit meer weg zijn geweest sinds ze in 1981 een eigen tekenfilmserie kregen waarmee ook de Amerikaanse en Aziatische markt definitief veroverd werd, die in 1989 hun eigen pretpark bij Metz kregen, en die het zelfs geschopt hebben tot mascottes van de Olympische Spelen en UNICEF.

Ze heten schtroumpfs in het Frans, Schlümpfe in het Duits, smølferne in het Deens, smrkci in het Sloveens, pitufos in het Spaans, barrufets in het Catalaans en een variatie op schtroumpfs of smurfen in 35 andere talen. In Nederland zijn ze voer voor parodieën en is het werkwoord smurfen volledig ingeburgerd, zelfs als synoniem voor het witwassen van geld of het uitvoeren van een DoS-aanval. In andere landen zal dat niet anders zijn. Je zou bijna vergeten dat de smurfen ook nog avonturen hebben beleefd die het meer dan waard zijn gelezen te worden, zoals het verhaal ‘Smurfstrijd om de taalsmurf’ (1973) waarin Peyo de taalstrijd in zijn vaderland België hekelt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s