Kort bestek: de Oriënt Express

Tachtig jaar geleden verscheen zowel Agatha Christies Murder on the Oriënt Express als A.den Doolaards Macedonië-roman Oriënt-Express. Beide boeken zijn een eerbetoon aan de gouden tijd van het luxereizen.

***

orient-express-ad-1889Vijf jaar nadat hij uit de Europese dienstregeling verdween, spreekt de Oriënt Express nog steeds tot de verbeelding – meer dan enig andere trein die in de afgelopen eeuwen heeft gereden. De romans en films waar de Express een rol in speelt (Dracula, Murder on the Orient Express, Stamboul Train, From Russia with Love) hebben van het paradepaardje van de Compagnie Internationale des Wagons-Lits uit Brussel een droom van luxe, calme et volupté gemaakt. En niet geheel ten onrechte, want de wagons garandeerden snelheid en rust, het eten was haute cuisine en de bediening onberispelijk.

Foto Simon Pielow, WC

Interieur van de Simplon Oriënt Express (foto Simon Pielow, WC)

De pionier van het luxereizen was de Belgische bankierszoon Georges Nagelmackers, die in Amerika had gezien hoe aangenaam het reizen per Pullmancar kon zijn en in 1882 zijn eerste ‘luxe flitstrein’ liet rijden van Parijs naar Wenen. Zeven jaar later werd het mogelijk om rechtstreeks naar Istanbul te reizen (via Budapest en Boekarest) en na de Eerste Wereldoorlog kwam er via de Simplontunnel door de Alpen ook een tweede route, die na stops in Venetië, Belgrado en Sofia eindigde op het schitterende Sirkeci Station aan de Gouden Hoorn. Dertig jaar lang, van 1919-1939 en van 1952-1962, reisden koning keizer admiraal naar de Balkan en Turkije; daarna bleef alleen de Simplonroute over en die werd steeds verder ingekort, totdat de Oriënt Express in 2007 alleen nog van Straatsburg naar Wenen reed. Sindsdien is de Simplon Express een private museumlijn voor mensen met te veel geld en heersen op de Europese rails de hogesnelheidstreinen. Romantische boeken en films hebben die nog niet opgeleverd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s