Sartre en Beauvoir

Vandaag is de honderdste verjaardag van Albert Camus, een van de kopstukken van het absurd theater. In Frankrijk zijn ze het herdenken al moe, zo veel boeken zijn er over hem verschenen. Daarom ook een klein beetje aandacht voor zijn mede-existentialisten, Sartre en Beauvoir.

***

001_jean-paul-sartre-et-simone-de-beauvoir_theredlistDe twee kopstukken van het Franse existentialisme, Jean Paul Sartre (1905-1980) en Simone de Beauvoir (1908-1986), ontmoetten elkaar tijdens hun studie filosofie aan de Sorbonne (en delen een graf ondanks decennia van ‘vrije liefde’). Sartre debuteerde in 1938 als schrijver met de dagboekroman La nausée, over een verveelde intellectueel die walgt van de wereld en vooral van de schijnheiligheid van de bourgeoisie. De zinloosheid van het leven en de keuzevrijheid waartoe de mens in een goddeloos universum ‘veroordeeld’ is, werd het thema van Sartres verhalenbundel Le mur (1939), en ook de basis van de op theorieën van Edmund Husserl en Martin Heidegger geënte existentiefilosofie die hij vier jaar later uiteenzette in de studie L’être et le néant.

Grafsteen van Sartre en Beauvoir op Cimétière de Montparnasse (foto Dinkum, WC)

Grafsteen van Sartre en Beauvoir op het Cimétière de Montparnasse, Parijs  (foto Dinkum, WC)

Na de Tweede Wereldoorlog werd het existentialisme van Sartre en zijn geestverwanten Beauvoir en Camus de modefilosofie voor de atheïstische Europese jeugd, die zocht naar een moreel houvast. In de trilogie Les chemins de la liberté (1945-49) verpakte Sartre zijn ideeën over het belang van het nemen van verantwoordelijkheid in een filosofische kaleidoscoop van een groep jonge mensen die in de jaren dertig en veertig hun houding moeten bepalen tegenover communisme, fascisme en kolonialisme. Beauvoir deed iets vergelijkbaars in de romans Tous les hommes sont mortels (1946) en Les mandarins (1954), maar werd veel invloedrijker door haar feministisch-existentialistische tractaat Le Deuxième Sexe (1949), waarin ze de stelling poneert dat je niet als vrouw geboren wordt, maar zo wordt gevormd door de discriminerende clichés van de mannenwereld.

Het peper en zoutstel op de homepage is van Ann D’Angelo / http://www.wonderstrange.com

Advertenties

3 thoughts on “Sartre en Beauvoir

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s