Le Petit Prince

Deze week is het zeventig jaar geleden dat het meestgelezen boek uit de Franse literatuur verscheen: Le Petit Prince van de schrijver-vliegenier Saint-Exupéry, die minder dan een jaar later met zijn Lockheed P-38 in de Middellandse Zee verdween. Een Europese sage was geboren.

***

Le petit princeDe novelle verscheen in 1943 en groeide binnen een paar jaar uit tot een cultboek met een massa-aanhang. Er werden tachtig vertalingen van gemaakt, waarvan in totaal veertig miljoen exemplaren over de toonbank gingen; en de illustraties die de schrijver erbij tekende, zijn vermenigvuldigd op posters, behang en ontbijtservies. Le Petit Prince van de jonggestorven piloot Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944) geldt als het meest gelezen boek uit de Franse letterkunde en als een van de succesrijkste cultuursprookjes uit de wereldliteratuur. Er is best wat aan te merken op het braaf-humanistische verhaaltje over een gestrande vliegenier die kennis maakt met een buitenaards kereltje. Zo kun Le Petit Prince afdoen als een quasi-filosofische verhandeling, waarin een piloot van een jongetje leert hoe belachelijk de volwassen wereld is; of als een moralistische fabel, waarin een naar onvrijheid snakkende vos de Kleine Prins leert dat hij verantwoordelijk is voor de roos die op zijn miniplaneetje groeit. Maar het is niet moeilijk om te zien waarom Le Petit Prince zo populair is geworden. Daarvoor hoef je alleen maar te kijken naar het uitgespeelde contrast tussen kinderlijke naïviteit en volwassen ‘logica’; naar de spiegel die ons wordt voorgehouden door de vertegenwoordiger van een parallelle wereld; naar de schattige bijfiguren, de sprookjesachtige sfeer en vóór alles de sublieme tekeningen, zonder welke de Kleine Prins een nog kwijnender bestaan zou leiden dan onze eigen Kleine Johannes.

Advertenties

One thought on “Le Petit Prince

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s