Stradivarius

Strads’ worden ze liefkozend genoemd door hun Engelstalige bezitters; en bijna allemaal hebben ze ook nog een vaste bijnaam. De violen en cello’s van de familie Stradivari uit Cremona zijn de absolute top op instrumentengebied – een symbool van superieure kwaliteit en onbetaalbare luxe.

Voor een stradivarius uit de hoogtijdagen van Antonio Stradivari (1644-1737) worden tegenwoordig miljoenen euro’s betaald; veel van zijn circa 650 bewaard gebleven instrumenten worden door de groten uit de viool- en cellowereld (Ishtak Perlman, Isabelle Faust, Janine Jansen, Yo-Yo Ma, Anner Bijlsma) in bruikleen bespeeld. De klank is uniek; tenminste, dat beweren de kenners – bij recente double-blind tests met verschillende instrumenten blijken de stradivarii moeilijk te onderscheiden van andere goede violen. Maar dat heeft de reputatie van de strads niet aangetast; de instrumenten zijn allang gepantserd met het patina van drie eeuwen mythevorming. Generaties wetenschappers hebben zich gebogen over het hout waarmee Stradivarius bouwde (spar, wilg en esdoorn), de vernis die hij gebruikte (een mengsel van Arabische gom, honing en eiwit) en de vraag of de bewezen ‘dichtheid’ van het hout te danken is aan de Kleine IJstijd of de barre omstandigheden in de Kroatische wouden waar het vandaan kwam. Hoe dan ook is de stradivarius een cultureel icoon, figurerend in de verhalen over Sherlock Holmes, het klassieke Donald Duck-verhaal ‘The Fabulous Fiddlesticks’ van Tony Strobl en de James Bond-film The Living Daylights. Zelfs zijn koosnaam heeft school gemaakt: de Fender Stratocaster die menig popgitarist de eeuwige roem heeft bezorgd, wordt doorgaans Strat genoemd.

Edgar Bundy: Stradivarius (1893)

Edgar Bundy: Stradivarius (1893)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s