The Grand Tour

Welke vakantieganger kent het gevoel niet – lopend in de uitpuilende straten van Mont Saint-Michel of Florence, ingeklemd op de stranden van Venetië of de Algarve, afgezet op een Grieks eiland of een Beierse alp. Je wenst het massatoerisme weg en droomt over de tijd dat alleen de happy few de weg naar de grote bezienswaardigheden wisten te vinden.

Duitsland vóór Baedeker, Frankrijk vóór Michelin, Rome vóór Capitool; kortom Europa in de zeventiende en achttiende eeuw, toen jongelingen van goeden huize de luxereiziger uithingen van Parijs tot Genève en van Rome tot Berlijn.

J.H.W. Tischbein: Goethe in de campagna

J.H.W. Tischbein: Goethe in de campagna

De Grand Tour heette het traject dat deze prototoeristen aflegden. In het voetspoor van de zeventiende-eeuwse ‘Italianisanten’, en begeleid door een gids (een zogeheten cicerone, naar het prototype van de allesweter Marcus Tullius Cicero), werden ze gedurende een paar maanden of zelfs een paar jaar ondergedompeld in de cultuur van de oudheid en de Renaissance en de natuur van de Alpen en de Italiaanse campagna. De avontuurlijksten onder hen waagden zich zelfs tot in Griekenland, dat in deze periode onder Turkse heerschappij stond.

Vooral de Engelse adel gaf zijn afgestudeerde kroost de kans om de westerse beschaving te ontdekken (en in den vreemde seksuele ervaring op te doen; doing the Grand Tour schijnt nog steeds een synoniem te zijn voor ‘je wilde haren kwijtraken’). Maar ook oudheidkundigen als J.J. Winckelmann en schrijvers als J.W. Goethe maakten de ‘Italienische Reise’. Met de opkomst van het treinverkeer in het midden van de negentiende eeuw veranderde het karakter van de Grote Rondreis, hoewel hij bij toeristen uit de Nieuwe Wereld toen juist populair werd. In The Innocents Abroad (1869) deed Mark Twain op een hilarische manier verslag van een gezelschap Amerikanen op Grand Tour in Europa.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s