Sjostakovitsj’ Tweede Wals

De beroemdste wals mag dan ‘An der schönen blauen Donau’ zijn, er is één onbedreigde runner-up: de ‘Wals nr. 2’ uit de Suite voor variété-orkest van Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975), de meest vooraanstaande componist van de Sovjet-Unie. Het slepende muziekstuk, dat makkelijk in het gehoor ligt en zeer dansbaar is, werd in 1991 voor het eerst in het Westen op de plaat gezet – door het Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly – en acht jaar later wereldberoemd gemaakt door de walsenliefhebber Stanley Kubrick, die het gebruikte onder de openings- en slotcredits van zijn ‘Weense film’ Eyes Wide Shut. Het Nederlandse publiek had de ‘Second Waltz’ toen al lang in de armen gesloten, aangezien André Rieu hem had uitgevoerd in de rust van de halve finale in de Champions League 1995 tussen Ajax en Bayern München. De populariteit en bekendheid van Sjostakovitsj, een componist die de klassieke Russische traditie van Prokofjev en Strawinsky verbond met invloeden uit de late Romantiek en de filmmuziek, steeg met sprongen. Die van Rieu ook trouwens; niet lang na zijn landelijke doorbraak speelde hij de hoofdrol in een briljante reclame voor maltbier – als de bestuurder van een stoommachine die op de maat van de ‘Wals nr. 2’ blikjes inferieur bocht vermorzelde.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s